Pizzaovn og upcycling

Nu hvor huset er så færdigt som det skal være og har været det længe, må vi have gang i flere projekter.

Der er derfor sat gang i at lave en pizzaovn, som får en plads i det kommende grill overdække, som sikkert kommer op i løbet af den næste måneds tid eller noget.
Overdækningen skal laves at noget træ fra et par industripaller jeg fik i efteråret, upcycling er jo det nye sort 🙂

Pizzaovnen er støbt og venter bare på at blive tør nok og at jeg får bygget et overdække og et bord den kan stilles på.

En ø95 cm pilatesbold og opbygningen til indgangen på ovnen.
Støbningen igang med en blanding af 5 dele Perlite, 1 del hvid cement og noget i retning af 2 dele vand.

Den færdige ovn kommer til at se nogenlunde ud, dog skal plasticrøret skiftes ud med et stykke stålrør.

Jeg er lidt spændt på hvor godt Perliteblandingen isolerer, jeg har set en del på youtuben som ikke har gjort andet end at støbe den som vores.
Hvor varm den bliver på ydersiden, er det afgørende for om den skal have et lag isolering og et lag puds, ler eller andet dækmateriale.

Mere om det senere på foråret!

29 thoughts on “Pizzaovn og upcycling

  • 16. juni, 2019 kl. 22:08
    Permalink

    Endte det med at I isolerede yderligere ? hvor varm bliver den udenpå?
    VH
    Peter

    Besvar
    • 30. juli, 2019 kl. 10:58
      Permalink

      Hej Peter

      Jeg har ikke isoleret den yderligere, jeg føler ikke det er nødvendigt da Perlite isolere fremragende i sig selv.

      Når den har været igang i ca 3 timer og temperaturen indvendigt i kuplen er +450 – 500 grader, har jeg max målt ca 85 grader uden på kuplen.

      Mvh
      Jens Peter

      Besvar
  • 23. juli, 2019 kl. 13:52
    Permalink

    Hej

    Hvordan gik det med overfladen? Kom der mere isolering på, eller fik den bare puds ovenpå perlite’en?

    /Jesper

    Besvar
    • 30. juli, 2019 kl. 10:56
      Permalink

      Hej Jesper
      Jeg har ikke lagt mere på endnu, dog har jeg smurt lidt cement på de steder hvor den er revnet – hvilket jeg ikke tror kan undgås.

      Jeg overvejer at pudse den op med cement/mørtel – men er ikke komme så langt i overvejelserne endnu.

      Mvh
      Jens Peter

      Besvar
  • 9. august, 2019 kl. 11:32
    Permalink

    Hej Jesper,
    spændende projekt, hvor har du købt Perlit og hvor meget har du brugt ?
    mvh
    Kim

    Besvar
    • 20. august, 2019 kl. 7:30
      Permalink

      Hej Kim

      Jeg har købt Perliten hos Gorilla Grow som sælger det i 100 L sække, det blev lidt for dyrt med de små poser man kan købe i havecentre.
      Jeg har brugt små 200 L til min ovn, som er Ø95 invendigt og jeg har en tykkelse på ca 8 cm.

      Mvh
      Jens Peter

      Besvar
  • 17. februar, 2020 kl. 23:50
    Permalink

    Hej Jens Peter

    Jeg kunne godt tænke mig at høre hvordan du flytter ovnen når den er hærdet?
    Er perlitten så let at den bare kan løftes?

    Mvh Steffen

    Besvar
    • 17. februar, 2020 kl. 23:55
      Permalink

      Hej Steffen.
      Perlite vejer nærmest ingenting, jeg tror de små 200L vi brugte vejer max 10 kg eller noget.
      Vægten af ovnen kommer fra cementen, jeg brugte vel omkring 30 kg til vores ovn.

      Vi var 4 mand som løftede den ved at sætte et par reglar under, mest for at fordele vægten på ovnens kanter, vi havde ingen bøvl med at få den løftet fra værkstedet og ud på bordet under havltaget.

      Besvar
      • 28. april, 2020 kl. 20:21
        Permalink

        Hej Peter
        Var det hvid cement du startede med det der hedder LIP hvid cement.
        Mvh Lars

        Besvar
        • 29. april, 2020 kl. 7:55
          Permalink

          Hej Lars

          Jeg har brugt hvid Portland Cement, den fra Aalborg Portland som kan købes på mange trælaster rundt i landet.

          Mvh
          Jens Peter

          Besvar
    • 4. juli, 2020 kl. 22:51
      Permalink

      Hej Jens Peter

      Når du skriver du blander cement og perlite i forholdet 1:5 er det så på vægt eller rumfang?

      Mvh
      Thomas

      Besvar
      • 28. juli, 2020 kl. 17:27
        Permalink

        Hej Thomas

        Jeg blandende det på rumfang ved hjælp af et gammelt litermål.

        Besvar
  • 3. marts, 2020 kl. 14:24
    Permalink

    Hej Jens Peter

    Tak for inspiration og billeder. Sådan en vil jeg også meget gerne have – jeg håber, du kan hjælpe med lidt spørgsmål:
    -hvordan har du lavet bordet, den står på, og hvilke sten er der i ovnbunden?
    -står den løst oven på bordet?
    -hvad brugte du til at pudse overfladen med?

    venlig hilsen
    Hanne

    Besvar
    • 3. marts, 2020 kl. 21:12
      Permalink

      Hej Hanne

      Selv tak 🙂

      Bordet er lavet at noget kraftigt tømmer fra et par store industripaller hvor jeg har lagt 6 stykker kraftigt vinkeljern på tværs.
      Jernet bærer selve bunden, som er lavet af 100mm poreboeton (gasbeton) som er limet sammen med fliselim.
      Ovenpå letbetonen har jeg ca 2 cm sand som afretningslag og derpå nogle varmefaste 25mm klinker, i stil med de stem man ser i brændeovne.
      Ovnen er blot pudset med et lag tynd hvidt cement.

      Det er bare om at komme igang – så din ovn kan blive klar til sommer 🙂

      Venlig hilsen
      Jens Peter

      Besvar
      • 3. marts, 2020 kl. 21:37
        Permalink

        Tusind tak for hurtigt og godt svar! Ja – det ville da være så hyggeligt at have til sommer 🙂

        Besvar
  • 4. april, 2020 kl. 10:28
    Permalink

    Hej Kim. Ser flot ud.
    Hvad er dine mål på opbygningen til indgangen ?
    Mvh Rasmus

    Besvar
    • 6. april, 2020 kl. 9:13
      Permalink

      Hej Rasmus

      Jeg læste mig frem til at højden på indgangen skal være 63% af ovnrummets højde.
      Det er så vidt jeg huske noget man er nået frem til gennem mange hundrede års erfaringer, så jeg valgte at bruge de gamle erfaringer frem for at dumme mig med egne erfaringer 🙂

      Bredden kunne jeg ikke finde noget på – så jeg valgte at lave den så den kan tage en god størrelse pizza.

      Mvh
      Jens Peter

      Besvar
      • 6. april, 2020 kl. 13:32
        Permalink

        Hej Jens Peter.
        Tak for hurtigt svar. Jeg er kommet igang 🙂

        Hvor lang tid har den tørret inden brug og tændte du langsomt op?

        Mvh
        Rasmus

        Besvar
  • 13. april, 2020 kl. 10:40
    Permalink

    Hej Jens Peter

    Flot arbejdet du har lavet og en fin gennemgang af projektet.
    Går selv og tumler lidt med bygning af pizzaovn. Er også noget frem til at bruge perlit som indvendigt beklædning/puds på en skal af lecablokke. jeg er bare lidt usikker på det med at putte cement i da det ikke tåler varme ret godt. kan se nogen på YouTube laver det helt uden cement. Overvejer selv at at bruge kalkmørtel til binde middel da det er mere varme resistent. Er det noget du har gjordt dig tanker om da du lavede din ovn
    Hilsen Kenneth

    ps til jer fra Fyn så kan perlit fås ved Hedegård miljø i Nyborg i 100l sække)

    Besvar
    • 29. april, 2020 kl. 7:53
      Permalink

      Hej Kenneth

      Så vidt jeg husker havde jeg kun set folk bygge med cement i Perlite, men jeg kan godt følge dine tanker, jeg brugte almindeligt hvid Portland cement
      Ovnen har fået lidt revner i kuplen, men jeg har ikke haft afskalning på den, hverken indvendigt eller udvendigt.

      Men spændende med kalkmørtel, det vil jeg gerne høre mere om hvis du bygger med det – det kan jo være jeg skal have bygget en ny på et tidspunkt.

      Mvh
      Jens Peter

      Besvar
  • 16. maj, 2020 kl. 10:04
    Permalink

    Hej Jens Peter

    Vil også igang med en ovn og så fald jeg liger over din side. Kunne jeg lokke dig til at maile mig nogle billeder af den færdige ovn ? Tænker på hvordan du har lavet bunden med ildfaste sten og det færdige resultat ?

    Venlig hilsen Klaus Weber

    Besvar
    • 26. maj, 2020 kl. 19:36
      Permalink

      Hej Klaus

      Der er lidt billeder her og de kommer på din mail inden længe også:-)

      Besvar
  • 16. maj, 2020 kl. 11:05
    Permalink

    Hej Jens Peter,
    Min søn og en kammerat skal til at bygge en pizzaovn, som en del af et skoleprojekt. Der bliver vist lavet meget projektarbejde i denne Coronatid 🙂
    Jeg har tilbudt at hjælpe dem. Med din beskrivelse og spørgsmål/svar ovenfor føler vi os godt rustet til at bygge selve ovnen; tak for det.
    Jeg er dog usikker på bunden. Varmen fra bålet/træet skal vel fordeles til bunden, således at pizzaen både bages nedefra og med strålevarme. Derfor er det min tanke, at varmen fra afbrændingen af træet skal ledes ned til en bund, som er så lille som mulig og ikke leder varme udenfor ovnens omkreds, så der ikke kommer en nedkøling udefra. Har du gjort dig erfaringer ift. bunden og kan give mig lidt råd ift. dine erfaringer?
    Dbh. Michael

    Besvar
    • 26. maj, 2020 kl. 19:31
      Permalink

      Hej Michael og selv tak 🙂

      Bunden er bygget op af flere lag, nederst har jeg et lag af 100mm letbeton plader, derefter ca 2 cm sand for at kunne rettet af til det øverste lag, som er nogle 30mm ildfaste klinker.
      Jeg tænder gerne op mindst 3 timer inden vi skal igang, så er bunden godt varmet op og ca 350-400 grader varm, de første pizzaer skal ikke have lang tid.

      Det jeg oplever er at det kan være en udfordring at holde bunden gennemvarm hvis man skal lave mange pizzaer, mere end 5-6 stk.
      Hvis jeg kan føle / måle at bunden er ved at blive afkølet, flytter jeg bålet fra siden ind på midten i et gals rødvins tid og så er den klar igen 🙂

      Besvar
  • 25. maj, 2020 kl. 16:52
    Permalink

    Hej Jens Peter

    Er selv gået igang med min egen ovn.
    Men hvorlænge gik der før du fjernede bolden, så den kunne hærde indefra?

    Besvar
    • 26. maj, 2020 kl. 19:24
      Permalink

      Hej Torben
      Jeg havde ovnen stående under plastic i en uge, inden jeg tog bolden ud.
      Derefter stod den en måneds tid, før jeg gav mig til at tænde små bål i den.

      Besvar
  • 24. september, 2020 kl. 10:03
    Permalink

    Hej
    Kan man ikke lave ovnen udenfor. Og hvor lang tid skal den tørre. Hjælper hønsenet mod at den revner
    Vh Jonna

    Besvar
    • 24. september, 2020 kl. 10:19
      Permalink

      Hej Jonna

      Du kan sagtens bygge ovnen udendørs.
      Jeg ville vælge et tidspunkt på året, hvor det er frostfrit og ikke over 25 graders varme.
      Jeg byggede min inde, da jeg ikke kunne vente til det blev forår 🙂

      Da jeg havde støbt ovnen lod jeg den stå pakket ind i plastic i en uges tid, så cementen ikke tørrer for hurtigt.
      Efterfølgende stod den i en måned for at blive helt gennem tørret, inden jeg så småt begyndte at tænde små bål inde i ovnen.

      Jeg læste og søgte en del efter det med at lægge armering, hønsetråd eller andet, i Perlite-cementen med kunne ikke finde noget jeg turde tro på.
      Min bekymring er at armeringen udvider sig mere end Perliten gør og at ovnen dermed revner mere.

      Det jeg overvejer er at pakke ovnen ind i et tyndt lag isolering, lægge hønsenet udenpå isoleringen og derefter pudse ovnen op udenpå det.
      Så regner jeg med at revnerne bliver inde i ovnen og at ydersiden vil blive hel.

      Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *