Skorsten på pizzaovnen

Nu har vi brugt ovnen en del gang siden indvielsen i marts, altid med en del røg under halvtaget til følge – faktisk så meget at tagpladerne er begyndt at blive sorte på undersiden.

Jeg har gået og tænke en del over hvordan jeg skulle lave en skorsten, var lidt træt af at skulle lave en gennemføring i taget som givetvis ville blive utæt.
Løsningen blev at føre skorstenen ud på siden af taget, måske ikke den pæneste løsning; men for mig at se den bedste.

Så jeg fik fat i en længde Ø125mm spiorør, ventilationsrør eller hvad man vil kalde det, en 160mm til 125 mm overgang som røgfang, 4 stk 45 graders bøjninger, et par bæringer, en håndfuld galopskruer og så ellers få det flikket sammen.

Jeg fik det gode råd fra min VVS mand, at jeg skulle bruge 2 stk 45 graders bøjninger i steder for 90 graders bøjninger, da en 90 graders bøjning er en ren stopklods for luft/røg flowet – så det gjorde jeg selvfølgelig.

Skorstenen kom på ovnen ca 20 minutter før jeg skulle have tændt op i lørdags.
Den første erfaring er at det virker upåklageligt da langt størstedelen af røgen nu kommer overfor taget.

Jeg overvejer dog om jeg skal gøre det lodrette rør udenfor taget en meter længere og, måske, få endnu bedre træk i skorstenen og få røgen længere væk.

6 thoughts on “Skorsten på pizzaovnen

  • 24. februar, 2020 kl. 17:37
    Permalink

    Hvad er det for en firkant du har på toppen af buen? Bliver røret varmt ved knækket op langs taget?? Står selv og skal igang med et ligende projekt men med sider på overdækningen

    Besvar
  • 25. februar, 2020 kl. 8:21
    Permalink

    Hej Nicolai

    Hmm firkant på toppen af buen – er ikke helt sikker på hvad du mener.
    De små galvaniserede firkanter? er toppen af ophæng i form af galvaniserede bånd rundt om røret.
    Den sorte firkant? Det er blot et stykke malet træn for at have noget at skrue ophænget fast i.

    Ja skorsten bliver varm, da den ikke er isoleret, men jeg lader ikke ovnen brænde i hele dage og ikke uden opsyn – så jeg satser på det går som det er.
    Hvis jeg synes det bliver for varmt, har jeg en ide om at sætte et stykke fibercementplade mellem skorsten og træværket.

    Besvar
  • 6. september, 2020 kl. 9:39
    Permalink

    Hvad står ovnen? Ser ud som en trækonstruktion med ildfaste sten. Ligger de på noget isolerende (lecablokke …)? Ovnen bliver vel også varm i bunden.

    Det ser godt ud. Har selv lyst til at gå igang.

    Mvh

    Jens holm

    Besvar
    • 7. september, 2020 kl. 19:46
      Permalink

      Hej Jens

      Tak for din kommentar.
      Ovnen står som du har regnet ud på en trækonstruktion, bunden er forstærket med med 6 stykker vinkeljern som ligger på tværs af konstruktionen.
      Ovenpå jernet ligger der et lag 100mm letbeton blokke, ca 30mm afretningssand og ovenpå det et lag 30mm varmefaste sten, som ovnen så er stillet ovenpå.

      Så det er bare om at komme i gang 🙂 vi er så glade for vores ovn!

      Besvar
  • 6. februar, 2021 kl. 16:55
    Permalink

    Hej. Tak for inspiration med dit dejlige projekt

    Ingen problemer med at bruge spiorør i forhold til varme? Kan se de skriver op til 120 grader kortvarigt, men det bliver jo i hvert fald varmere end det 😉

    Hvilken afslutning har du på toppen? Er det “bare” træ du har brugt som låger? Har tænkt mig at lave en i træ, som dog ikke skal fastgøres med hængsler eller på anden måde fastgøres, men bare være løs.

    Selve ideen med spiorør er jo perfekt pga vægten, og ikke mindst prisen, men ikke hvis det ikke holder!

    Går selv i gang med et lignende projekt i kommende uge, hvor jeg har tænkt mig at bruge rapidcement.

    Besvar
    • 6. februar, 2021 kl. 23:06
      Permalink

      Selv tak 🙂

      Jeg har ikke haft problemer med spiorøret selv om det bliver meget varmt, jeg tænker at temperaturgrænsen er sat sat så producenten er sikker på at det holder mange år?
      Til mig brug er det ok hvis det skal skiftes efter et par år eller 3.

      Jeg har ikke støbt røret ned i ovnen, der er et ca 100 mm hul i ovnen og en 150mm flange på røret.
      Den er ikke støbt ned, da jeg var bange for at røret skal udvide sig og flække toppen på ovnen.

      Min låge er af træ, havde nogle 35 mm tykke brædder jeg lavede den af, den er ikke på under brug – der går ild i den….
      Planen er at støbe en låge af Perlite, men det har jeg ikke fået gjort endnu.

      Held og lykke med støbningen, vær sikker på du har cement nok fra starten; jeg løb tør og måtte støbe af 2 gange
      Det er sjovt at støbe den, men endnu sjovere at lave mad i den 🙂

      Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *