Skorsten på pizzaovnen

Nu har vi brugt ovnen en del gang siden indvielsen i marts, altid med en del røg under halvtaget til følge – faktisk så meget at tagpladerne er begyndt at blive sorte på undersiden.

Jeg har gået og tænke en del over hvordan jeg skulle lave en skorsten, var lidt træt af at skulle lave en gennemføring i taget som givetvis ville blive utæt.
Løsningen blev at føre skorstenen ud på siden af taget, måske ikke den pæneste løsning; men for mig at se den bedste.

Så jeg fik fat i en længde Ø125mm spiorør, ventilationsrør eller hvad man vil kalde det, en 160mm til 125 mm overgang som røgfang, 4 stk 45 graders bøjninger, et par bæringer, en håndfuld galopskruer og så ellers få det flikket sammen.

Jeg fik det gode råd fra min VVS mand, at jeg skulle bruge 2 stk 45 graders bøjninger i steder for 90 graders bøjninger, da en 90 graders bøjning er en ren stopklods for luft/røg flowet – så det gjorde jeg selvfølgelig.

Skorstenen kom på ovnen ca 20 minutter før jeg skulle have tændt op i lørdags.
Den første erfaring er at det virker upåklageligt da langt størstedelen af røgen nu kommer overfor taget.

Jeg overvejer dog om jeg skal gøre det lodrette rør udenfor taget en meter længere og, måske, få endnu bedre træk i skorstenen og få røgen længere væk.

4 thoughts on “Skorsten på pizzaovnen

 • 24. februar, 2020 kl. 17:37
  Permalink

  Hvad er det for en firkant du har på toppen af buen? Bliver røret varmt ved knækket op langs taget?? Står selv og skal igang med et ligende projekt men med sider på overdækningen

  Besvar
 • 25. februar, 2020 kl. 8:21
  Permalink

  Hej Nicolai

  Hmm firkant på toppen af buen – er ikke helt sikker på hvad du mener.
  De små galvaniserede firkanter? er toppen af ophæng i form af galvaniserede bånd rundt om røret.
  Den sorte firkant? Det er blot et stykke malet træn for at have noget at skrue ophænget fast i.

  Ja skorsten bliver varm, da den ikke er isoleret, men jeg lader ikke ovnen brænde i hele dage og ikke uden opsyn – så jeg satser på det går som det er.
  Hvis jeg synes det bliver for varmt, har jeg en ide om at sætte et stykke fibercementplade mellem skorsten og træværket.

  Besvar
 • 6. september, 2020 kl. 9:39
  Permalink

  Hvad står ovnen? Ser ud som en trækonstruktion med ildfaste sten. Ligger de på noget isolerende (lecablokke …)? Ovnen bliver vel også varm i bunden.

  Det ser godt ud. Har selv lyst til at gå igang.

  Mvh

  Jens holm

  Besvar
  • 7. september, 2020 kl. 19:46
   Permalink

   Hej Jens

   Tak for din kommentar.
   Ovnen står som du har regnet ud på en trækonstruktion, bunden er forstærket med med 6 stykker vinkeljern som ligger på tværs af konstruktionen.
   Ovenpå jernet ligger der et lag 100mm letbeton blokke, ca 30mm afretningssand og ovenpå det et lag 30mm varmefaste sten, som ovnen så er stillet ovenpå.

   Så det er bare om at komme i gang 🙂 vi er så glade for vores ovn!

   Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *