Pizzaovn og upcycling 2

Nu hvor pizzaovnen er kommet på plads og i drift, er det på tide at skrive mere om det projekt – det har været sjovt at lave.

Den egentlige premiere var helt tilbage i marts, hvor vi til en familiefødselsdag bespiste 14 personer med pizza fra ovnen.

Første lærdom var at når man stiller en pizza ind, så skal man bliver ved ovnen. Jeg satte en pizza ind, gik ind i køkkenet efter et fad og var tilbage efter 2 minutter – der var bunden nærmest forkullet. Men af skade bliver man klog!

Efterfølgende er erfaringerne gode, den høje temperatur man kan opnå giver den helt rigtigt italienske pizzabund, sprød og med de store luftbobler i.
Når bunden er som man ønsker, kan man lige løfte pizzaen op i kuplen med spaden i 10-15 sekunder, så fyldet lige får en svirp af de 450-500 grader i toppen.

De næste overvejelser går på om den skal pudses op, så den bliver mere ensartet i overfladen – men den kommer det sikkert mere om ved en senere lejlighed.
Jeg burde nok forlænge skorsten ud af overdækket, det giver lidt røg i køkkenet når man har fut i ovnen.

BBq skuret

BBQ skuret som jeg kalder det er også færdigt, der er lagt gulv og det er malet sort med en gang Pinotex.

Klargøring til en gang dejlig aftensmad.

Optænding og gang i ovnen

Optænding med asketræ

Pizza i ovnen




6 thoughts on “Pizzaovn og upcycling 2

  • 31. marts, 2020 kl. 8:52
    Permalink

    Hvor langtid før der skal bages tænder du ovnen?? har bygget mig en i samme stil

    Besvar
    • 31. marts, 2020 kl. 9:26
      Permalink

      Hej Kim

      Jeg havde læst mig frem til at den efter støbningen skulle stå en uge dækket med plastic, så den kunne hærde langsomt, derefter en måned uden plastic så den kan blive helt tør.
      Når der så skal tændes op så skal det ske med små bål de første gange.
      Jeg læste at man skulle starte med et bål som kun brændte ca 15 minutter første gang, derefter 3 bål over 3 dage hvor man gradvist gør bålene større og større og ender med at det brænder en god times tid. Jeg gik efter at have en temperatur på ca 175 – 200 grader inde i ovnen de første gange.
      Efter de 4 bål burde ovnen være helt tørret ud og klar til at blive tændt op til pizza bagning.

      Det er en lidt lang process hvis man som jeg er lidt utålmodig, men det skulle gøre at man ikke står med en totalt flækket ovn – lidt revner kan næppe undgås.

      Når der skal bages tænder jeg op mindst 3 timer før den skal bruges, gerne 5-6 timer inden med et godt glødebål som varmer bunden helt igennem.
      Jeg synes den virker bedst hvis bunden er gennemvarm, pas dog på med at få bunden alt for varm – jeg har enkelte gange brændt en pizza af på under 2 minutter hvis bunden er 450 grader eller varmere når pizzaen ryger ind.

      Med venlig hilsen
      Jens Peter

      Besvar
    • 21. maj, 2020 kl. 22:07
      Permalink

      Hvad har du brugt i bunden af ovnen? Ildfastesten?

      Besvar
      • 26. maj, 2020 kl. 19:25
        Permalink

        Hej Rasmus

        Bunden er bygget op af flere lag, nederst har jeg et lag af 100mm letbeton plader, derefter ca 2 cm sand for at kunne rettet af til det øverste la, som er nogle 30mm ildfaste klinker.

        Besvar
  • 30. maj, 2020 kl. 18:30
    Permalink

    Fint projekt du har lavet. Jeg har lige et par spørgsmål
    Bliver den meget varm uden på? kunne man godt undlade at isolere den?
    Hvilken slag perlit er det du har brugt? Er det de små sten eller det helt fine pulver?
    Har du pudset den op sidenhen og så fald med hvad?

    Besvar
    • 31. maj, 2020 kl. 19:50
      Permalink

      Hej Jacob

      Den bliver ikke voldsomt varm udenpå, efter ca 5 timers fyring har jeg max målt knapt 100 grader på toppen af ovnen.
      Den Perlite jeg har brugt er i grov granuleret form eller som små sten som vel er ca 3-5 mm i størrelse.

      Den er ikke pudset, jeg har overvejet at pudse den op med hvid cement og sand – men er ikke kommet der til endnu 🙂

      Besvar

Skriv et svar til Kim schlicker Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *